CHP’li Erkan Aydın: Piyasada kanser ilaçları bulunamıyor

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın şu an piyasada kanser, diyabet, insülin, ilaçlarının yanı sıra basit guatr ilaçları ve antibiyotiklerin bulunmadığını söyledi. Aydın, piyasadaki ilaç sıkıntısının Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen ilaç fiyatlandırmasında kullanılan Euro kurunun düşük tutulması olduğunu söyledi.

CHP’li Erkan Aydın: Piyasada kanser ilaçları bulunamıyor
Yayınlama: 05.12.2022
A+
A-

Kendisi de eczacı olan CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, yaklaşık bir yıldır piyasada süren ilaç sorununa dair açıklama yaptı. Aydın, piyasa ilaç bulunamamasının nedenini Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen ilaç fiyatlandırmasında kullanılan Euro kurunun düşük tutulması olduğunu söyledi. Euro’nun 20 TL’ye yaklaştığını söyleyen Erkan Aydın, ilaç için kurun 7 lira 69 kuruşa sabitlenmesine tepki gösterdi.

Aydın, “Yani 20 liraya aldığınızın 7 buçuk liraya satılan bir ticarette maalesef hem üretim olmuyor hem de ithalatla gelen ilaçlar bulunmuyor.” dedi.

HER 4 İLAÇTAN 1’İ BULUNAMIYOR

Eczanelerde şu an her 4 ilaçtan 1’inin bulunmadığına dikkat çeken Aydın, 27 Kasım’da düzenlenen Büyük Eczacı Mitingi’ni de hem bu sebeple hem de artan maliyetler, eczanelerdeki işletme giderlerinin yükselmesi, ilaç fiyat kararnamesinin 13 yıldan beri güncellenmemiş olması nedeniyle yaptıklarını dile getirdi.

Bu yıl içerisinde fiyat kararnamesinde bir nebze düzeltilme yapıldığını söyleyen Aydın, “Ancak asla yeterli değil ve bunların hepsine çözüm üretilmezse maalesef her iki eczaneden biri kapanma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu Bursa’da da Türkiye’nin bütün illerinde de aynı durumda.” şeklinde konuştu.

HASTANIN CEBİNDEN ÇIKAN PARA ARTTI

Piyasada şu an kanser, diyabet, insülin gibi hayati ilaçların yanı sıra basit guatr ilaçlarının bile bulunamadığını aktaran Aydın şunları söyledi:

“Bu iş çözülmezse hastalar ve yurttaşlarımız da çok fazla mağdur oluyorlar. Onların da ulaşım maliyetleri çok arttı. Antibiyotikler keza şu an bulunmuyor, hasta katılım payları, hastanın cebinden çıkan para miktarları çoğaldı. Bunların hepsine birden çözüm bulunması gerekiyor. Aksi takdirde bu hizmeti verebilmek çok zorlaşacak. Eskiden bir ilaçta, bir reçetede 5-10 lira ödeme çıkarken bugün 50 lira 60 lira 100 liraya yakın ilaç fiyat farkı, hasta katılım payı, muayene ücreti eklendiğinde çıkan ücretler var. Bu da sürdürülebilir değil.”

Haber Merkezi