Chp Milletvekili Sarıbal: 2023 yılının üretim döneminde eksiklik olacak

Depremin etkilediği 11 il Türkiye’de tarım faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı illerin başında geliyor. Ülkede tarım yapılan 238,5 milyon dekarlık alanın sadece 35,8 milyon dekarlık alanı depremin vurduğu 11 ilde bulunuyor. Deprem nedeniyle tarlaların zarar görmesi, deprem sonrası bölgedeki göçün artması tarımı da tehdit ediyor.

Chp Milletvekili Sarıbal: 2023 yılının üretim döneminde eksiklik olacak
Yayınlama: 09.03.2023
A+
A-

Sibel Kahraman

Depremin etkilediği illerde tarım faaliyetleri sekteye uğradı. CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, depremin yarattığı zararların göz önüne alınarak bütün olanakların sağlanması gerektiğini ve ürün alım garantisi verilerek çiftçilerin üretime devam etmesi gerektiğini söylüyor.

Deprem bölgesinde bulunan 11 ilin Türkiye’nin katma değerine ve gayri milli hasılasına büyük etkisi olan bir bölge olduğunu söyleyen CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Bir trilyonun üzerinde gayri safi milli hasılasına etkisi olan, 300 binden fazla çiftçinin kayıtlı olduğu, 36 milyon dönüm tarım alanının işlendiği ve 10 milyar dolarlık tarımsal ihracatın yapıldığı bir bölge. Bütününe baktığımızda yaklaşık 7 milyon ton tahıl, 2 milyon ton narenciye, Antep fıstığının yüzde 90’ı, nar, tütün ve kuru kayısı gibi ülkenin önemli ürünlerinin üretildiği bir bölge.” dedi.

TARIM ÜRETİMİNDE AZALMA OLACAK

Ne kadar çiftçinin hayatını kaybettiğini ya da kaybolduğunu rakamsal olarak söylemenin mümkün olmadığını ve bu sebeple tarım üretiminde azalma olacağını ifade eden Sarıbal, tahıl, mısır, buğday, arpa, pamuk gibi ürünlerde 2023 yılının üretim döneminde bir eksiklik olacağını söyledi.

ÇİFTÇİNİN ZARARI ACİLEN KARŞILANMALI

Gübre, tarım ilacı, gübre atma ilacı, traktör ve sulama aparatlarında bütünüyle ciddi zararların olduğunu ve acilen bu ihtiyaçların karşılanmasının gerektiğini dile getiren Sarıbal, “Ciddi tedbir almamız gerekir. Önce çiftçiyi yerinde yaşatmamız lazım. Çiftçilerin acil konteyner ihtiyaçları var. Traktör sağlamamız lazım, ekim dikim aletlerini kazandırmamız lazım, ortak makine parkları yaratmamız lazım. Bunun için tarım kredi kooperatiflerini ve ziraat odalarını göreve çağırdık. Ayrıca bakanlığa şu öneride bulunduk; Kırsal Kalkınma Destekleme Programı içinde ayrılan kaynağın 2023 yılı içerisinde bu bölgede zarar gören çiftçilerimize sağlanması. Traktör, alet, ekipman bütün bu kaynakların buraya aktarılması lazım. Çiftçiler büyük bir borç batağında. Çiftçilerin borçlarının faizsiz ve uzun vadeli olarak ertelenmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

DEPREM BÖLGESİNDE ÜRÜN DEĞİŞİKLİĞİNE GİDİLMELİ

Depremlerden kaynaklı barajlarda sorun olduğunu ve DSİ’nin köylere sondaj yapması gerektiğini söyleyen Sarıbal, çiftçiye ait sondajların çalıştırılmasının önemli olduğunu ve suya bağlı ürünlerin yerine ürün değişikliğine gidilmesi gerektiğini ifade etti.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin çiftçinin yanında olmasını ve ürünlerinin tümünün alınıp yem, bulgur ve un sanayisine kendi eliyle vermesi gerektiğini vurgulayan Sarıbal, “Çiftçilerin ürünleri silolarda emanete bırakılmış durumda. Sanayicinin sıkıntısı var, bununla ilgili tedbir almak zorunda. Özellikle Hatay’da 2 milyon tona yakın narenciye üretilmekte. Hatay’da özellikle tüccarlar ellerindeki depolardaki ürünleri pazarlamakta sıkıntı yaşıyorlar. Neden? Hatay alınan bir kararla ihracat kısıtlaması gelen bir il oldu. Şimdi Hataylı bir tüccar deposunda ürünü alacak Mersin’e götürecek. Mersin’de onu işleyecek oradan ihracata gönderecek. Depremden zaten yerle bir olmuş, insanını, canını, malını, mülkünü kaybetmiş insanlara ekonomik olarak yeni bir sıkıntı. Hızlıca bir konteyner Tarım İl Müdürlüğü oluşturun. Orada inspektör arkadaşlar görevlerini yapsınlar. Orada ihracata izin verin.” dedi.