Bursa Veteriner Hekimler Odası ‘Katliam Yasası’ yönetmeliğinin iptali için dava açtı

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, yeni Hayvan Hakları Kanunu’nun belediyelere uygulanamaz yükümlülükler getirdiğini belirtti. Bakımevi kapasitesinin yetersiz olduğunu vurgulayan Baysal, “Bu yasa kaosu büyütecek, ötanazi bir çözüm değildir” dedi. Baysal ayrıca BVHO’nun, yönetmeliğin iptali için hukuki süreç başlattığını duyurdu.

Bursa Veteriner Hekimler Odası ‘Katliam Yasası’ yönetmeliğinin iptali için dava açtı
Yayınlama: 13.02.2025
A+
A-

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, 2 Ağustos 2024’te yürürlüğe giren ve 13 Aralık 2024’te yönetmeliği yayımlanan 7527 sayılı “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” hakkında bir basın açıklaması yaptı. Baysal, kanunun barındırdığı çelişkiler ve belediyelere getirdiği yükümlülükler nedeniyle ilerleyen süreçte büyük sorunlara yol açacağını belirtti.

BELEDİYELERE GETİRİLEN YÜKÜMLÜLÜKLER UYGULANAMAZ DURUMDA

Melike Baysal, yürürlüğe giren yeni düzenlemenin 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda köklü değişiklikler yaptığını ifade ederek, özellikle belediyelere getirilen yükümlülüklerin uygulanamaz olduğunu vurguladı. Yeni düzenlemeye göre, bakımevi olmayan belediyelere 31 Aralık 2028’e kadar bakımevi yapma zorunluluğu getirilirken, sahipsiz hayvanlar için ayrılan bütçenin yüzde 50’sinin bu alan için kullanılması gerektiğini hatırlattı.

DÜNYADA ÖRNEĞİ OLMAYAN YÖNTEM BENİMSENDİ

Ancak bu süreçte “yakala, kısırlaştır, aşıla, yerine bırak” uygulamasının kaldırılarak “yakala, kısırlaştır, tut, sahiplendir” şeklinde dünyada örneği olmayan bir yöntemin benimsendiğini belirten Baysal, “Dolayısıyla bakımevi olan belediyeler, kısırlaştırma ya da tıbbi-cerrahi müdahale için aldıkları köpekleri gerekli işlemleri yaptıktan sonra tekrar yerine bırakamaz oldular ve kapasiteleri kısa sürede doldu. Bir süre sonra doğal olarak sokaktan köpek almamaya çalıştılar. Bu defa da Sağlık Bakanlığı hastaneleri bahane ederek, bir yandan da Tarım Bakanlığı kanunu hatırlatarak illere genelgeler göndermeye başladı.” şeklinde konuştu.

KAPASİTE VE HAYVAN POPÜLASYONU ARASINDA UÇURUM VAR

Bakanlığın genelgesinde yer alan, “31 Aralık 2028’e kadar bakımevi yapmakla yükümlü olabilirsiniz ama bu köpekleri toplamak için o tarihe kadar bekleyeceksiniz anlamına gelmiyor, şikayet edilen köpekleri alacaksınız ama barınakta tutacaksınız.” ifadelerini değerlendiren Baysal şu soruları yöneltti:

“Bu koşullarda hangi belediye barınak yapmaya çalışır? 2028’e kadar vakit varken, o zamana kadar beklemeye çalışıp bu sorumluluktan kurtulmaya çalışmaz mı? Kapasite 105 bin ise ve dışarıda 4,5 milyon hayvan varsa, geri kalan 4 milyon 395 bin köpek ne olacak? 20 yıl boyunca barınak ya da bakımevi yapmayan, kısırlaştırma yapmayan, 5199 sayılı kanuna muhalefet eden belediye başkanlarının yarattığı bu kaos, barınakla ilgili yapım izni süresi 2028 yılına kadar uzatılmışken, kapasitesi yetersiz belediyelerde bu kadar kısa sürede çözülebilir mi? Geçmişte görevini yerine getirmeyen belediye başkanlarının yaptıkları yanlarına kâr mı kalacak? Bir belediyede çalışan bir veteriner hekimi, koşulları zorlaştırarak ve kanunlarla çıkmaza sokarak bir canlıyı öldürmeye kim zorlayabilir?” sorularını yöneltti.

BVHO YÖNETMELİK İPTALİ İÇİN DAVA AÇTI

Baysal, Bursa’daki mevcut durumu değerlendirerek, Bursa’daki belediyelerin toplam bakımevi kapasitesinin 2.605 olduğunu, ancak sokaktaki sahipsiz köpek sayısının 100.000’in üzerinde olduğunu açıkladı. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 16 Mart 2024 tarihinde açtığı bakımevinin yalnızca 150 hayvan kapasitesine sahip olduğunu belirten Baysal, “Bu şartlar altında belediyeler nasıl çözüm üretecek?” diye sordu.

Bursa Veteriner Hekimler Odası olarak yeni yönetmeliğin iptali için hukuki süreç başlattıklarını duyuran Baysal, “Avukatımız aracılığıyla yönetmeliğin iptali için davamızı açtık. ” dedi.

Haber Merkezi