Bursaspor’u kim kurtaracak?

Yayınlama: 30.10.2022
A+
A-

Velhasıl Bursaspor’un bu kötü gidişi birkaç iş insanıyla düzelmeyecek bu çok açık. Milyonlarca taraftarı olan Bursaspor’un taraftar tarafından yönetilmesine sıcak bakanların sayısı şu sıralar hayli fazla olsa gerek. Taraftar o kulübün her aşamasında söz sahibi olmalı. Bu anlamda Türkiye’de bir örnek de teşkil edebilir.

Bir kent düşünün. Türkiye’nin en büyük dördüncü kenti olsun. Otomotiv sanayisinden, tekstile, tarıma kadar Türkiye’deki merkezlerden biri haline gelsin. Kentin en büyük ve en köklü takımı Türkiye’nin en büyük liginde şampiyonluk elde etsin. Taraftarlarının tribünde yarattığı atmosferden, deplasmana gelenlerin korkulu rüyası olsun. Herkesin aklına Bursaspor geliyor sanırım…

Sahaya çıkan rakip takım futbolcularının bacaklarının titrediği Bursa Atatürk Stadyumu günlerini Bursa’da özlemeyen yoktur. Maç günleri şampiyon takım özgüveniyle yeşil ve beyaza boyanan kentten bugün neredeyse eser yok. Atatürk Stadyumu’nun yıkılması, Bursaspor’un Acemler’deki Timsah Arena’ya taşınması kötü gidişin kehaneti olabilir. Hele Bursaspor bu haldeyken kehanetin çokça taraftarı bile olur. Eminim birileri bir yerlerde bunu konuşuyordur. Çünkü, herkesin özlemi eskiye dair…

BURSASPOR ALELADE BİR TAKIMA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Evet, Bursaspor 2009-2010 sezonu Türkiye Süper Lig Şampiyonu. Türkiye’nin en büyük liginde şampiyon olarak dördüncü en büyük kulüp unvanını aldı. Nostalji, anılar güzelse iyi hissettirir, fakat gerçekleri konuşmak biraz rahatsızlık uyandırabilir. Ziyanı yok. Bugün Bursaspor’un somut gerçeği, bir başkanı dahi bulamıyor oluşu.

Bursalılar, kulübün daha çok büyümesini bekleyip, dilerken bugün tepe takla oluşa seyirci oluyorlar. Bursaspor şehriyle, taraftarıyla kesinlikle Süper Lig’de olması gereken kulüplerden. Çünkü futbolseverlerin en büyük arzularından biri, ateşli taraftarı olan kulüplerin Süper Lig’de yer almasıdır. Örneğin Başakşehir de şampiyon oldu ancak taraftarı yok. Çok iyi bir futbol sergilese de her maçında bir eksiklik hissi yaratır. Bursaspor, Sakaryaspor, şuan Süper Lig’de olan Anadolu takımlarından Adanademirspor gibi takımlar taraftarlarının şanıyla da bilinirler. Bu bahsi çok uzatmadan Bursaspor’a dönmekte yarar var. Türk futboluna yetenekli isimler kazandıran Bursaspor’un felaketi 2018-2019 sezonuyla birlikte başladı. Yeşil beyazlılar, Süper Lig’den düştükten sonra üç sezon mücadele ettiği 1. Lig’de de tutunamadı. 2. Lig Beyaz Gruba kadar düştü.

Hatta şuan 2. Lig’de de tutunmakta zorlanıyor. Sezondaki müsabakaların 3’de biri tamamlandı. Bursaspor henüz 15. Sırada bulunuyor. Bursaspor çıktığı 11 karşılaşmada yalnızca 3 galibiyet elde edebildi. Bu vahim tabloyu kimse durduramıyor. Futbolcuları paralarını alamadığı için teker teker gitmiş Bursaspor’un ne ruhu kaldı ne canı! Öyle alelade bir şehrin takımına dönüştürüldü.

TARAFTAR BAŞINI ÖNE EĞDİREN BAŞKAN İSTEMİYOR

Tabii bu düşüş eğrisinin mali sonuçları da dalga dalga geldi. Bursaspor yaşadığı mali krizler nedeniyle futbolcularını kaybetmeyi sürdürdü. Genç takımla sahaya çıkmak zorunda kaldı. Hatta Timsah Arena’nın elektrik faturası ödenmediği için kesintiye dahi gidildi. Kulübün taşınmazları üzerinde onlarca icra dosyası birikti. Mevcut Başkan Ömer Faruk Banaz’ın söylediğine göre Bursaspor’un benzin arazisinin üzerinde 300 icra dosyası var. Kulübün durumu içler acısı. Sokakta bir Bursasporlu ile sohbet etseniz duraksamadan yoluna devam eder… Şampiyonlukta şehre hakim olun coşkudan bugün eser yok. Bursaspor’un varlığı yokluğu bir!

Türk futbolumda mali yönetim esasında yalnızca Bursaspor’un sorunu değil. Fakat, Bursaspor’un sorunları kör düğüme dönüşmüş, kimse de çözmeye yanaşmıyor. Bursaspor’un mali krizi yeni bir sorun değil. 2015 yılında da taraftarlar biraraya gelerek dönemin Bursaspor Başkanı Recep Bölükbaşı’nı topa tutmuştu. Kulübün borç batağına sürüklendiğini savunan taraftarlar haksız olmasa gerek! Yeşil beyazlılara gönül vermiş taraftarlar, takımı yalnız bırakmamak pahasına tribünlerdeki desteğini esirgemese de zaman zaman öfkeli sesler tribünden işitiliyor. Nasıl işitilmesin?

YİNE BAŞKAN ÇIKMADI

Kulübün mevcut borcu 1 Milyar 58 Milyon TL. Gelir ise neredeyse yok. “Bursaspor sahipsiz kaldı” eleştirilerinin haksızlık payı yok. Evvela, Seçimli Olağan Genel Kurul çeşitli tarihlerde iki defa yapıldı. Ancak ikisinde de Bursaspor’a başkan çıkmadı. Mevcut yönetim bile yeniden aday olmak istemedi. Hal böyle olunca, ihale mevcut yönetime kaldı. 2024’e kadar yönetimde yine Ömer Faruk Banaz ve ekibi olacak.

Olağanüstü Genel Kurul kararı alan Bursaspor’a ikinci kez başkan adayı çıkmadı. Özlüce İbrahim Yazıcı Tesisleri’nde hazır bulunan Divan Kurulu Başkanı Galip Sakder, “6 Kasım’da yapılacak kongrenin adaylık başvurusu için toplandık. Adaylar, Seçimli Genel Kurul tarihinden 7 gün önce imza ve mühür karşılığında aday listelerini Divan Kurulu’na verir. Bu süreden sonra verilmesinden sonra başkan ve kurul adayları seçime katılmazlar. Bugün de 14.00-16.00 saatleri arasında müracaat olmaması sebebiyle Olağanüstü Genel Kurul süreci sona ermiştir. Mevcut yönetim kurulu Mayıs 2024 tarihinde yapılacak Olağan Genel Kurul’a kadar tüzük gereği görevlerine devam edecektir” açıklamasında bulundu.

Velhasıl Bursaspor’un bu kötü gidişi birkaç iş insanıyla düzelmeyecek bu çok açık. Milyonlarca taraftarı olan Bursaspor’un taraftar tarafından yönetilmesine sıcak bakanların sayısı şu sıralar hayli fazla olsa gerek. Taraftar o kulübün her aşamasında söz sahibi olmalı. Bu anlamda Türkiye’de bir örnek de olabilir. Zira dünyada bunun örnekleri yok değil.