Bursalı çiftçiler ilk kez denedi işçi maliyetini yüzde 90 düşürdü

Yenişehir’de köylülerin kurduğu kooperatifle ilk kez biberler makine ile hasat edildi. Yılda 100 milyon TL’ye yakın ciro toplayan köylüler, işçilik maliyetini yüzde 90 azalttıklarını kaydetti.

Bursalı çiftçiler ilk kez denedi işçi maliyetini yüzde 90 düşürdü
Yayınlama: 26.10.2022
A+
A-

Türkiye’nin kırılgan ekonomik yapısı nedeniyle çiftçilerin karlılığı düşüyor. Üreticiler mazot, gübre, ilaç gibi girdileri dövizle alıyor. Fakat kendi ürünlerinin TL üzerinden satıyor. Tarımda düşen karlılık üreticileri çiftçilik yapmaktan vazgeçiriyor. Üretim maliyetini düşürmek açısından tarımdaki makineleşmeyi deneyen Bursalı çiftçiler bin işçinin bir günde yapacağı hasadı 10 saatte bitirdi.

Peki bin işçi gücüyle yapılan hasat nasıl oldu da 10 saatte bitti? Detaylar Yenişehir’de köylülerin kurduğu kooperatifte.

BİN İŞÇİNİN YAPACAĞI İŞİ MAKİNE İLE 10 SAATTE YAPTILAR

Bursa’da ilk kez tarım makinesiyle yapılan biber hasadı işçi maliyetini yüzde 90 oranında azalttı. Yenişehir ilçesinde köylülerin kurduğu kooperatif yılda 100 milyona yakın ciro yaparken, Avrupa’nın son teknolojisini kullanarak işçi maliyetlerini yüzde 90 oranında düşürüyor. Çeltikçi Köyü Kooperatifi Başkanı Hikmet Avşar, “Yılda ortalama 80 ila 100 milyon lira arasında iş yapıyoruz. Çiftçiye 10 bin dönüme yakın sözleşmeli ürün ektiriyoruz. Köyümüzde yılda 3 ürün alıyoruz. Çiftimize tohum, mazot, gübre ve nakit avans veriyoruz. Tamamen fabrika ile üreticiyi ortadan kaldırarak bütün köprüyü biz sağlıyoruz. Hem ihracata hem de iç piyasaya ürün yapıyoruz. Durum böyle olunca da çiftçimiz alacağı parayı biliyor, ürünleri daha değerli satılıyor. Bu yıl biber toplamasını elle değil makine ile yapıyoruz. Bunun Türkiye’de ilk olduğunu biliyoruz. Genelde ıspanak, fasulye, bezelye toplamalarını makineler ile yapıyoruz. Ortalama makine ile günde 80-100 ton arası ürün toplanırken bu işçiler ile yapıldığında bu sayı bin kişiyi buluyor” diye konuştu.

Başkan Avşar, “ Bugün işçi ücretleri 200 ila 250 arasında değişiyor. Bu teknoloji paradan ve zamandan tasarruf elde ederken ürünler kaliteli bir şekilde toplanıyor” dedi.

Diğer tarım haberleri için tıklayın…