Bursa’da suyu sanayi tüketiyor, tasarruf tavsiyesi vatandaşa veriliyor

Bursa’da Nilüfer Barajı’nın kurumasına dair konuşan DOĞADER Yönetim Kurulu üyesi Sedat Güler, “Halk su tasarrufuna çağrılıyor fakat burada bir yanılgı var çünkü suyun yüzde 70-80 civarı sanayi ve tarımsal amaçlı kullanılıyor. Halk yüzde 20-30 civarında su tüketiyor. Bu konuda Bursa halkı yanıltılıyor” dedi.

Bursa’da suyu sanayi tüketiyor, tasarruf tavsiyesi vatandaşa veriliyor
Yayınlama: 26.11.2022
A+
A-

Bursa’nın su ihtiyacının önemli kısmını karşılayan Nilüfer Barajı’ndaki suyun tamamı, takviye amacıyla Doğancı Barajı’na sevk edilmişti.

Konu üzerine açıklama yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, hiç yağış almaması durumunda Bursa’nın 70 günlük suyunun kaldığını söylemiş, vatandaşlara da suyu tasarruflu kullanması konusunda tavsiyelerde bulunmuştu.

Kentte son günlerde yağmur yağsa da Nilüfer Barajı’nda su seviye hala yükselmedi.

“SANAYİNİN SUYU KONTROL ALTINA ALINMALI”

Konuya dair açıklama yapan DOĞADER Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Güler, halkın tasarrufa çağrılmasının bir yanılgı olduğunu, Bursa’da su tüketiminin yaklaşık yüzde 70-80’inin sanayi ve tarım alanlarında kullanıldığını söyledi. Güler, halka tasarruf tavsiyesi verilmesi yerine ilk önce sanayi kuruluşlarının su tüketiminin kontrol altına alınması gerektiğini söyledi.

Son 15 yıldır her sonbahar Bursa’da su krizi yaşandığını hatırlatan Güler, ““Bursa’yı yönetenlerin acil su eylem planı hazırlamaya başlaması gerekiyor. Kasım’ın sonu aralık başlarına gelmemize rağmen kuraklık hala devam ediyor ve bununla ilgili de hiçbir çalışma görmüyoruz. Orhaneli-Çınarcık Barajı’nın 2050’ye kadar Bursa’nın su sorununu çözeceği söyleniyordu ama aldığımız duyumlara göre Teknosab’a oradan su gönderilecekmiş. Yani Bursa’yı yine bir susuzluk bekliyor.” dedi.

TARIM VE SANAYİDE SU HOYRATÇA KULLANILIYOR

Suyun artık ticari bir meta haline geldiğini, sanayi ve tarımda suyun hoyratça kullanıldığını ifade eden Güler, tarımda damlama sistemine, sanayi de ise kullanılan suyun arıtılarak tekrar kullanılabilir hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Uludağ’ın ne hava ne de su açısından Bursa’ya bakamadığını söyleyen Güler, 17’si yasal 6 tanesi kaçak olmak üzere 23 tane sanayi bölgesi olduğunu söyleyerek, “Bir kent için bu kadar sanayi bölgesi fazla değil mi?” şeklinde konuştu.

Bütün alanın kötü kullanılması, havzanın yapılaşması, çeşitli sebeplerle ormanlık alanların ortadan kaldırılmasının bu olumsuz sonuçlara yol açtığını dile getiren Bursa Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Eralp Atabek, “Su kullanımı konusunda tasarruf yapılması gerektiğini tavsiye eden Belediye Başkanı’na, Belediye Kanunu’ndaki görevlerini yerine getirmesini hatırlatmak gerekir. Zira barınma, su, temiz hava ihtiyaçlarının giderilmesi bakımından Belediye Kanunu’nun ve sonrasında da asıl kurucu yasal düzenleme olan Anayasa’daki görevlerin yerine getirilmediğini görüyoruz.” şeklinde konuştu.

“BAŞKAN’A YETKİ KOLTUĞUNDA RAHAT OTURSUN DİYE VERİLMEDİ”

Kentteki rant kavgası nedeniyle asıl yaşam unsuru olan suyun göz ardı edildiğini söyleyen Atabek, “20 yıldır küresel bir iklim krizinin geleceği konusunu davalarımızda belirttik, bilirkişi uzmanları bunları açıkladılar. Bunların birer safsata olduğunu söyleyenlerin bu alanı gördükten sonra ne söyleyeceklerini merak ediyoruz. Üzerine düşen düzenleme, planlama görevlerini yapmayan görevlilerin, şimdi halka ‘arabanızı yıkamayın, az su için, az duş alın’ gibi tavsiyelerde bulunması, olayın inkarı anlamına geliyor.” dedi.

Atabek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kanun size Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunda rahatlıkla oturun diye bu yetkileri vermedi. Aksine, geceyi gündüze katarak alanda çalışma yapmanızı, teknik düzenlemeleri yapmanızı, her belediye meclisinde ranta yönelik yüzden fazla plan değişikliği yapmadan daha ciddi, daha olumlu, daha gerekli, bu halkın yaşayışını ve refahını yükseltecek şekilde çalışma zorunluluğu getirmiştir. Görevinizi yapmaya davet ediyoruz. Hukuksal olarak da bu konuda çalışma yapılması konusunda komisyonunuzda bir alan oluşturmaya çalışacağız.”

“CİVAR KÖYDE TARIM ÜRÜNLERİNDEN VERİM ALINAMIYOR”

Nilüfer Barajı’nın bitişiğinde bulunan Kozbudaklar Köyü’nün eski muhtarı Ramazan Orhan, köyün yukarısında bulunan bulunan gözlerden su geldiğini, her tarafın sulandığını ve önceki yıllarda köyden 800 ton çilek çıktığını söyledi. Suyun şu an kıt olduğunu söyleyen Orhan, “Baraj haliyle dolmuyor. Burada da su az. Eski karlar yağmıyor. Bizim buralar için karşıda su göleti yapıldı. Başlamasının üzerinden 15 sene geçti, daha temelde duruyor, yapılmadı.” dedi.

Haber Merkezi