Bursa’da kira fiyatları uçtu: Ev sahibi-kiracı karşı karşıya

Tüm Türkiye’de artan kira fiyatlarından Bursa da nasibini aldı. Bir emlak platformunun yayınladığı verilere göre Bursa’da son bir yılda kira fiyatları yüzde 91,04 oranında arttı. 28 yıllık emlak danışmanı Doğan Yücel’e göre ise kira artışı söylenen rakamların çok daha üstünde. Yücel, kiracı ve ev sahibinin karşı karşıya gelmesini önlemek için emlak vergisi ve gelir vergisi muafiyetinin sorunun çözümü için anahtar olduğunu söylüyor.

Bursa’da kira fiyatları uçtu: Ev sahibi-kiracı karşı karşıya
Yayınlama: 18.11.2022
A+
A-

Zehra Değirmenci

Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz, konut fiyatlarını da etkiledi. Yıl başında belirlenen oranlara göre düzenlenen kira fiyatları, yıl sonuna gelmeden geçerliliğini yitirdi. Pek çok ev sahibi, kiracılarına ya kiralarını artırmak ya da evden çıkmak seçeneğini sundu. Yasayla belirlenen yüzde 25 zam oranına ek olarak pek çok ev sahibi, mevcut kiraların iki katına yaklaşan zamlar talep ettiler. Kiracılar ise zamları kabul etmemekte diretirken, evden çıkma ihtimallerinde uygun fiyatlı başka bir konut kiralayamayacaklarının farkında.

Gayrimenkul değerlendirme platformu Endeksa’nın verilerine göre Bursa’da kiralar son bir yılda yüzde 91,04 oranında artış gösterdi. Ortalama kira bedeli ise 3 bin 974 TL’ye yükseldi.

Bursa’da kira fiyatları son iki yılda yüzde 173,44, son dört yılda ise yüzde 229,06 oranında arttı.

Yıllık ortalamaya bakıldığında 2022 yılının Ekim ayı sonu itibariyle Bursa’da konut fiyatlarının en fazla arttığı ilçeler Kestel, Gürsu, Yıldırım, Orhangazi ve Gemlik oldu.

“Arabuluculuk davalarında ev sahibi-kiracı dosyaları artış gösterdi”

VERİLERE GÖRE KİRALAR EN ÇOK KESTEL’DE ARTTI

Kestel’de kira fiyatları son bir yılda yüzde 178,94 oranında arttı. Ortalama kira fiyatları ise 4 bin 736 TL’ye yükseldi.

Kestel’deki fiyat artışını Gürsu takip etti. Gürsu’da son bir yılda kiralar yüzde 167,25 oranında arttı. İlçede ortalama kira fiyatları 3 bin 409 TL’yi gördü.

Bursa’da en çok kira artışı gözlenen ilçeler arasında 3. sırada Yıldırım bulunuyor. Yıldırım’da ortalama kira fiyatı 3 bin 678 TL olurken, kira artış oranı ise yüzde 158,18.

Kira fiyatlarının en az yükseldiği ilçeler ise İznik, Nilüfer, Mudanya, Yenişehir, Mustafakemalpaşa.

Yüzde 93’lük kira artışının yaşandığı İznik’te ortalama fiyat 2 bin 857 TL’ye ulaştı.

Bursa’nın en yaşanılabilir ilçesi olarak görülen Nilüfer’de kiralar tam iki katına çıkarak yüzde 100 oranında arttı, ortalama kira fiyatı ise 4 bin 903 TL.

Bursa’nın merkez ilçesi olan Osmangazi kiralar yüzde 116,19’a oranında artarken, ortalama kira 3 bin 829 TL oldu.

Nilüfer, Bursa’nın en pahalı ilçesi konumunda

EN YÜKSEK KİRALAR NİLÜFER’DE

Endeksa’nın verilerine göre kiraların en yüksek olduğu ilçe Nilüfer olarak belirlendi. Nilüfer’i sırasıyla 4 bin 805 TL ile Mudanya, 4 bin 804 TL ile ile İnegöl takip etti.

Bursa’nın en ucuz ilçeleri ise 2 bin 262 TL ile Mustafakemalpaşa, 2 bin 799 TL ile Karacabey, 2 bin 857 TL ile İznik oldu.

“YAŞANAN KİRA ARTIŞI BELİRLENENDEN DAHA FAZLA”

Ancak Bursa Emlak Müşavirleri Odası Kurucu Yönetim Kurulu üyesi olan ve 28 yıldır Nilüfer’in İhsaniye mahallesinde emlak danışmanlığı yapan Doğan Yücel’e göre kira fiyatlarındaki artış çok daha fazla.

Bursa’nın en çok rağbet gören ilçesi Nilüfer’de kiraların iki katından daha fazla arttığını söyleyen Yücel, geçen sene 2 bin TL’ye kiraya verdikleri evlerin bu sene 6 bin TL bandına çıktığını söyledi. Nilüfer’i talep ettiği halde fiyatların yüksek olması nedeniyle insanların Yıldırım, Gürsu, Kestel gibi ilçelere yöneldiğini söyleyen Yücel, “Biz bile sektörün içinde olmamıza rağmen bu rakamların nasıl bu kadar yükseldiğine hayret ediyoruz.” dedi.

“ARABULUCULUK DOSYALARINDA PATLAMA YAŞANDI”

Kira artışlarının altında yatan ana nedenin çıkarılan torba yasa olduğunu belirten Yücel, ev sahibine yüzde 25 zam yapabilme sınırı çizen yasanın eksik çıktığını ifade etti. Yasal sınırın yüzde 25 olarak belirlenmesi nedeniyle ev sahiplerinin yasal olmayan yollara başvurduğunu, tehdit ettiğini ve kiracıları çeşitli bahanelerle evden çıkarmaya çalıştığını aktaran Yücel, arabuluculuk davalarında patlama yaşandığını ve torba yasa çıktıktan sonra en çok açılan davaların ev sahibi-kiracı arasındaki arabuluculuk dosyaları olduğunu aktardı.

Doğan Yücel’e göre kira artış oranları verilerin çok üstünde

Hem ev sahibini hem de kiracıyı korumanın basit bir çözümü olduğunu dile getiren Yücel, “Kanun koyucu şunu diyebilirdi, ‘ben yüzde 25 kira artışını öngörüyorum ama bir yıl içerisinde yüzde 25 zam yapan ev sahiplerinden de gelir ve emlak vergisi almayacağım’ diye desteklemiş olsaydı, ev sahibiyle kiracının karşı karşıya gelmesi imkansız hale gelecekti.” şeklinde konuştu.

Ev sahiplerinin mağduriyetine de değinen Yücel, “Bugün İhsaniye’de oturulabilir durumdaki bir evin en az fiyatı 2 milyon TL. Orayı yatırım amaçlı alan birini düşünün. Bu insanlar kredi ödüyorlar. Ev sahibi 2 milyonluk evinde kiracısı 2 bin TL’ye kalınca, yeni kiracı arayışına girmeye başladı.” dedi.

İŞYERLERİNDE KİRA ARTIŞLARI YÜZDE 150’LERİ BULUYOR

Konutlarda yüzde 25 oranında koyulan yasal zam sınırının işyerlerinde yüzde 68 olarak belirlenmesine dair konuşan Yücel, buralarda da kira artış oranlarının yüzde 100-150 oranlarına çıktığını ifade etti.

Yücel, “Koyulan yasayla kira artışının önüne geçildiği söylendi. Hayır, bu durumda tavşana kaç, tazıya tut denildi. İşyeri üretim yapıyor, istihdam yaratıyor, KDV ödüyor. Siz ipin ucunu tutamaz, işyerlerindeki kira artışlarının önüne geçemezseniz, o zaman insanlar ekmeği 10 liradan alır.” şeklinde konuştu.

Yaşanan krizin, mevcut yönetim tarafından kontrol altına alınamamasıyla ilgili olduğunu dile getiren Yücel, krizin önüne geçebilmenin yolunun yerel yönetimlerle işbirliği yapmak olduğunu söyledi. TOKİ ve yerel yönetimleri birleştirip, kira artışının yoğun olduğunu bölgelerde orman vasfını yitirmiş kamu arazilerine yapılacak toplu konutların fiyatlarda düşüş yaratacağını aktardı.