Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden bir firmaya 27 ihale

Bursa’da AK Partili belediye tek kişiye aynı ve yakın tarihli günlerde ihale yağdırdı. Tasarruf tedbirlerine uymayan belediye ayrıca şirketlere meclis üyelerini atadı. Üyelerden birinin hem denetleyen hem de denetçi olduğu belirlendi. Bunun yanında belediyenin 2021 yılı içerisinde adı geçirilmeyen bir firmaya aynı gün 2 ihale verdiği bunun 10 ay boyunca devam ettiğini raporladı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden bir firmaya 27 ihale
Yayınlama: 11.11.2022
A+
A-

Sayıştay Başkanlığı 2021 yılına ait belediye ve belediyelere bağlı idarelerin denetim raporlarını yayınladı. Sayıştay denetçileri AK Partili Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde 2021 yılına ait usulsüz 18 bulgu tespit etti. Rapora yansıyanlar arasında, usulsüz ihalelerden “gereksiz” temsil ağırlama giderlerine, gazete alımından, belediye şirketlerinde meclis üyelerinin yetkilendirilmesine kadar pek çok usulsüzlük kayda geçti.

 

BELEDİYE KASASINDAN KANUNA AYKIRI İHALE YÖNTEMİYLE 8 MİLYON TL’DEN FAZLA PARA ÇIKTI

 

Bursa Büyükşehir Belediyesi 21B ihale yöntemiyle iki farklı tarihte hayvan yemine 578 bin 530 TL para ödedi. 21B ihale yöntemiyle hizmet ve mal alımı bununla sınırlı değil. Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığına bağlı Spor İşleri Şube Müdürlüğü bünyesinde portatif havuz kiralanması ile kurulması, yüzme eğitimi verilmesi ve su oyunları sosyal aktivite çalışmaları hizmet alımlarını da aynı usul ile gerçekleştirdi. Bunun yanında Bursa Açıkhava Sanat Günleri Festivali Organizasyonu ve Huzurevi Şube Müdürlüğü binalarında kalan yaşlılara, yerinde yemek pişirme ile dağıtımı hizmetini de yine 21B ihale yöntemiyle gerçekleştirdi. Hizmet ve mal alımına ilişkin 5 kalemde toplam 8 milyon 551 bin TL para ödedi.

21B İHALE USULÜ NEDİR?

Kamu İhale Kanunu’nun 21. Maddesinin B bendinin yasadaki tanımı “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” şeklinde. Kanun çerçevesi bağlamında ihaleleri değerlendiren denetçiler, ihalelerin kanun şartlarını taşımaması nedeniyle usulsüz olduğunu tespit etti.

 

TEK FİRMAYA 27 FARKLI İHALEDE 2,5 MİLYON TL İHALE PASLANDI

 

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde yine başka bir ihale usulü kapsamında birbirine çok yakın tarihlerde 27 farklı hizmet alım ihalesi yapıldı. İhaleler şubat ve ekim ayları aralığında gerçekleşirken aynı firmaya aynı gün iki ihale verildiği de rapora yansıdı. Sayıştay denetçileri mevzuat hükümlerine uyulmadan parasal limitlerin altında kalmak amacıyla mal ve hizmet alımlarının kısımlara bölünerek aynı firmadan alım yapıldığını tespit etti. Bu durumunda kanundaki eşit muamele ve güvenilirlik ilkelerine aykırı olduğunu raporladı. İhalelerin toplamında raporda adı geçirilmeyen firmaya 2 milyon 522 bin TL ödeme gerçekleştirildi.

 

 

TASARRUF TEDİBRLERİNİ DELDİ FESTİVALLERE PARA AKITTI

 

30 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete’yle yürürlüğe giren tasarruf tedbirlerine Bursa Büyükşehir Belediyesi uyum sağlamamış. Belediye 2021 yılında 26 tanesi günlük, üç tanesi haftalık, bir tanesi iki haftalık ve bir tanesi aylık olmak üzere toplam 31 farklı gazeteye abone olmuş. Belediye tasarruf genelgesinden sonra düzenlenen birçok festival ve organizasyon için hizmet alımı yaptı. Bunlardan rapora yansıyan bazı örnekler şöyle: “59. Uluslararası Bursa Festivali, 25. Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali, 19. Uluslararası Bursa Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali sözleşme bedeli yaklaşık 4 milyon TL. 11. Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali 1.8 milyon TL. Makedonya ve Kosova’da düzenlenen “Sünnet Şöleni” organizasyonuna 240 bin TL, fotoğraf maratonu organizasyonuna 111 bin TL, çocuk şenliği organizasyonu ile diğer etkinliklere 318 bin TL harcandı. Yine belediye sosyal etkinliklerde kullanmak üzere 83 bin liralık altın alımı gerçekleştirdi. Sayıştay denetçileri belediyenin yaptığı harcamaların genelgeye aykırı olduğunu ifade etti.

 

HEM DENETLEYEN HEM DENETLENEN

 

Denetçilerin raporda kayıt altına aldığı başka bir usulsüzlük ise belediyenin doğrudan ve dolaylı ortağı olduğu 7 şirketin yönetim kurulunda, idareyi temsil etmek üzere toplam 18 belediye meclis üyesinin görevlendirilmesi oldu. Denetçiler, idareyi temsilen meclis üyelerinin görevlendirilmesini mevzuata aykırı buldu. Belediyenin 2021 yılı gelir-giderleri ile bunlara ilişkin hesap, kayıt ve işlemlerinin denetimi için oluşturulan denetim komisyonunda Bursa Park Bahçe Sosyal ve Kültürel Hizmetler Ticaret A.Ş (BURFAŞ) yönetim kurulu üyesi bir kişinin hem denetlenen hem de denetleyen tarafta yer aldığı ortaya çıktı. Sayıştay bu durumun denetimin objektifliğini ve tarafsızlığını zedelediğini anlattı.

Osman Çaklı