Bakanlık asgari ücret için çalışma başlattı

Asgari ücret için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı araştırma başlattı. Düşen alım gücü karşısında 2023 yılı için asgari ücret zammında beklenti yüksek. Yurttaşlar, tencerenin kaynamadığını söylüyor. Asgari ücretle ilgili görüşmeler önümüzdeki ay sonunda başlayacak.

Bakanlık asgari ücret için çalışma başlattı
Yayınlama: 09.11.2022
A+
A-

Yıl sonu yaklaştıkça en çok merak edilenler arasında asgari ücretin ne kadar zamlanacağı oluyor. TÜİK’in açıkladığı son verilere göre Türkiye’de yıllık enflasyon yüzde 85.51. Alım gücü düşen asgari ücretlinin gözü kulağı yeni yılda alacağı zamda. Artan maliyetler karşısında asgari ücrette beklenti yüksek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere iktidar kanadından ‘asgari ücretliyi enflasyona ezdirmeyeceğiz” açıklamaları gelmeye devam ederken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da konuya ilişkin ilk adımı attı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 2023’te geçerli olacak yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında, Türkiye genelindeki küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeleri de kapsayacak araştırmada, asgari ücret beklentileri tespit edilecek.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanmadan önce tamamlanacak anketin sonuçlarının, komisyon toplantısında kamuoyuyla paylaşılması planlanıyor. Bakanlık, 2022’deki asgari ücreti belirleme sürecinde Türkiye genelinde akademik bir kadroyla araştırma yapmıştı.

ASGARİ ÜCRET NET 5500 LİRA

Asgari Ücrete 2022 yılında iki kez zam yapılmış, 2022 Ocak ayında yapılan yüzde 50’lik zammın ardından haziran ayında yapılan zamla birlikte 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücret, brüt 6 bin 471 TL, net 5 bin 500,35 TL olarak belirlenmişti.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5’er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlıktaki ilk toplantının ardından Komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.