Ak Parti iktidarında 30 binden fazla işçi öldü

AK Parti’nin kurulmasının üzerinden tam 20 yıl geçti. İktidarı boyunca yaptığı projelerle övünen AK Parti iktidarında 30 binden fazla işçi, iş cinayetinde öldü. İSİG hazırladığı raporda moto kurye ölümlerinden, emekçilere yönelik şiddetin yaygınlaşmasına kadar pek çok veriyi paylaştı.

Ak Parti iktidarında 30 binden fazla işçi öldü
Yayınlama: 03.11.2022
A+
A-

3 Kasım 2002 tarihinde kurulan AK Parti bugün 20. yılını kutluyor. AK Parti cephesinden yapılan açıklamalarda “20 yıldır ülkeye aşka hizmet” verildiği söyleniyorken, “kutlu yürüyüşe” devam mesajı veriliyor. Köprülerden, otoyollara, hastanelere değin hayata geçmiş projeleriyle övünen AK Parti’yi eleştiren oldukça geniş bir kitle var.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) AK Parti’nin 20 yılında iş cinayetinde ölen işçilere dair rapor hazırladı. Rapora göre AK Parti’nin iktidarda olduğu sürede 30 binden fazla işçi iş cinayetinde öldü.

‘ADALETSİZLİK, CEZASIZLIK SÜRDÜRÜLDÜ’

İSİG’in hazırladığı rapordan öne çıkanlar şöyle:

“Tuzla Tersaneleri, Davutpaşa/OSTİM, Soma, Torunlar, Ermenek, Covid, Silikozis, Asbest, Bartın ve niceleri… Sonuç ortada! Güvencesizliği bugünün proleter çalışma ve yaşam disiplini haline getiren AKP’nin iktidar yılları boyunca İş Cinayetlerinde 30 bin 224 işçi hayatını kaybetti.

İş cinayetleri sonrasında ise adaletsizlik, cezasızlık sürdü, sürüyor. Davalarda asıl sorumlular mahkemeye çıkartılamadığı gibi tali sorumlular kısa süreli hapis cezalarına çarptırılıyor, bu cezalar para cezasına çevriliyor ve 24 ay taksitlendiriliyor.

İşyerlerinde işçilere karşı bir savaş yaşanıyor… Hangi savaşta bu kadar arkadaşımızı kaybediyoruz? Tehlikeli işlerde çalışanlar -ki ilk akla gelen maden işçileri- ailesiyle vedalaşmadan işe çıkamıyor. Peki, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere iktidar, bürokrasi, patronlar ve onların aklı ne diyor? Kaza, kader, fıtrat, güvensiz davranış, eğitimsizlik vs. Bizler ise bu anlayışa Hayır diyoruz: Bu cinayetlerin nedeni neoliberal düzenin ucuz ve güvencesiz istihdam politikaları ve sermaye birikim stratejisidir. İşçi sınıfı bu şartlarda çalıştırılırsa ölüm kaçınılmazdır!”

 

EMEKÇİLERE YÖNELİK ŞİDDET YAYGINLAŞIYOR: Sağlık ve eğitim emekçilerine yönelik işyerlerinde yaygın bir şiddet yaşanıyor. Bu noktada yapılan eylemlerde çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve gerekli önlemlerin alınması talepleri öne çıkıyor. Ancak yaygın şiddet sadece bu iki işkolunda sınırlı değil, hizmet sektörünün farklı alanlarında (eğlence, belediye, taşımacılık, büro, özel güvenlik, basın vd.) ortaklaşan bir sorun. Ekim ayında basına da yansıyan iki iş cinayeti meydana geldi.

2 Ekim’de, 45 yaşındaki iki çocuk babası müzisyen Onur Şener, Ankara Çankaya’da sahne aldığı Cassetta Cafe & Pub’da, istek şarkılarını bilmediği gerekçesiyle 3 kişi tarafından dövülerek öldürüldü. Yine başka eğlence mekanlarında çalışan emekçiler de bu olay sonrası başlarına gelen şiddet olaylarını paylaştılar. Bir not ekleyelim: Yukarıda Amasra’daki liyakatsiz kamu atamalarına değinmiştik. Burada da failler Ali Gündüz’ün Çalışma Bakanlığı’nda İş Müfettişi, Semih Soyalp’in Türk Havacılık Uzay Sanayi’nde Elektrik Mühendisi ve İlker Karakaş’ın da Çalışma Bakanlığı İstanbul Grubu İş Müfettişi olarak görevli olduğunu hatırlatalım.

13 Ekim’de, bir haftalık bebek babası olan 34 yaşındaki özel halk otobüsü şoförü Emrah Yıldız, Gaziantep Şahinbey’de otobüsün dolu olduğu gerekçesiyle duraktan almadığı 17 yaşındaki yolcuyla çıkan tartışmada bıçaklanarak öldürüldü.

 

MOTO KURYE ÖLÜMLERİ ARTIYOR: Pandemi ile birlikte giderek genişleyen, güvencesiz çalışmanın hakim olduğu ve işçi profilinin çoğunlukla 20’li yaşların başında olduğu sektörde işçi sağlığı açısından en net sonuç ortada: Ekim ayında beş moto kurye hayatını kaybetti. Yılın ilk on ayında ölen moto kurye sayısı en az otuz dört.