7 memur sendikası konfederasyonu 12 Ocak’ta iş bırakacak

7 memur sendikası konfederasyonunun bir araya geldiği Kamu Konfederasyonları Platformu, memur ve emekli maaşlarına verilen zamma karşı 12 Ocak’ta iş bırakacaklarını duyurdu.

7 memur sendikası konfederasyonu 12 Ocak’ta iş bırakacak
Yayınlama: 05.01.2023
A+
A-
7 memur sendikası konfederasyonunun bir araya geldiği Kamu Konfederasyonları Platformu, memur ve emekli maaşlarına verilen zamma karşı 12 Ocak’ta iş bırakacaklarını duyurdu.

Kamu Konfederasyonları Platformu, memur ve emekli maaşlarına verilen yüzde 30 zamma tepki olarak, 12 Ocak’ta iş bırakma eylemi yapacak.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, genel merkez binasında düzenlenen basın toplantısında 12 Ocak günü 7 farklı konfederasyon üyeleri ile birlikte iş bırakacaklarını duyurdu.

Anadolu Konfederasyonu, Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, Çalışanlar Birliği Sendikalar Konfederasyonu, Yurt Sendikaları Konfederasyonu, Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu ve Şehit Gazi-Sen Konfederasyonu iş bırakacak konfederasyonlar arasında.

‘ÖNCEDEN BELİRLENMİŞ ZAMMI YANDAŞ SENDİKANIN TALEBİYMİŞ GİBİ AÇIKLADILAR’

Basın toplantısında konuşan Mehmet Balık, “Cumhurbaşkanı’nın önce yüzde 25 oranında açıkladığı sonra danışıklı bir şekilde yandaş sendikanın talebiymiş gibi önceden belirlenmiş maaş zammını ulufe dağıtır gibi müjdeli zam oranını yasa dışı olarak kaydedilmiştir” dedi.

“Kamu çalışanlarının maaş artışları 4688 sayılı kanun gereği toplu görüşme masasında yetkili 3 konfederasyonun ve masada görevli kamu görevlilerin huzurunda artış gerçekleştirilmesi gerekirken artık bizde kanun kavramının ortadan kalktığı için Memur Sen ve Cumhurbaşkanlığı tarafından her gün belli bir rakam olarak açıklanabiliyor” diyen Balık, şöyle devam etti:

“Yani yapılan açıklama öncelikle yüzde 16,48 oranında enflasyon oranında açıklanan rakam çok düşük bir rakam. İçerisinde bulunduğumuz dönemde enflasyonun en az yüzde 78 oranında gerçekleştiğini biliyoruz. Dolayısı ile 6 aylık zam yüzde 78 oranında olmalıydı. İlk 6 aylık dönemde de 41,69’luk bir zam yapılmıştı ve bu şekilde yüzde 125 oranında yıllık bir enflasyon farkı oluştuğunu göstermektedir.”

‘CUMHURBAŞKANI TARAFSIZ OLMALI, KANUN YOK SAYILDI’

Zam açıklamasında yasa gereği olması gereken 2 konfederasyonun yok sayıldığını belirten Balık, “TÜİK’in açıkladığı tarihin en düşük enflasyon oranını açıklaması sonucu yüzde 16,48 oranında açıklanmış oldu. Cumhurbaşkanı’nın memuru enflasyona ezdirmeme adı altında kanunu yok sayarak kendi inisiyatifi ile yüzde 25’e çıkardığını yine yandaş konfederasyonun hazırladığı toplantıda kamuoyuna açıklamış oldu. Dolayısı ile Cumhurbaşkanı’nın tarafsız olması gerektiğini vurguluyoruz, Memur Sen’in yüzde 25’lik oranını elleri patlarcasına alkışladığını tüm Türkiye görmüş oldu. Bir gün sonra Cumhurbaşkanı’nın kamu çalışanlarına verdiği oranı düşük buldu. 4688 sayılı kanun yok sayılarak masada olması gereken iki konfederasyon yok sayıldı” diye konuştu.

‘KANUNLARIN TAM OLARAK UYGULANMASINI İSTİYORUZ’

Yapılan zammın yeterli olmadığını vurgulayan Mehmet Balık, “Bu durumu kabul edebilmemiz mümkün gözükmemektedir. Bizlerin iktidar gücü yok, arkamızda siyasi partiler yok bizler bağımsız sendikacılık yapmaya çalışıyoruz. Bizler bu devletin onurlu kamu çalışanlarıyız, anayasa kurallarına göre devlette katkı sağlamaya çalışan memurlarız. Dolayısıyla ilk olarak kanunların tam olarak uygulanmasını istiyoruz, ikinci talebimiz ise tüm kamu çalışanlarının maaşını yeniden düzenlenmesini istiyoruz” dedi.

‘MAAŞLAR ARASINDA UÇURUM YÜKSELDİ’

Kamu çalışanları arasında maaş farkının arttığını söyleyen Balık, “Öğretmenle şube müdürü, doktorla başhekim, mühendisle başmühendis arasında kat kat maaş farkı oluşmaktadır. Bu durum yardımcı hizmet sınıfında çalışana da yüzde 30 zam yapılırken aynı oranda üst kademedeki memura zam yapılması maaş farkları arasındaki uçurumu yükseltmiştir” şeklinde konuştu.

‘YÜZDE 5 EK ZAMMIN KARŞILIĞI 2 KİLO KIYMA EDERİ KADAR’

Yüksek fiyatlar karşısında yüzde 5’lik ek zammın değerinin küçük olduğunu dile getiren Balık, “Yapılan yüzde 5 ek zam karşılığı 2 kilo kıyma ederi kadardır. Hangi markete giderseniz gidin yüzde 5 ile ancak 2 kilo peynir alabilirsiniz. Dolayısı ile tüm bunları göz önünde bulundurarak bizler şu kararı aldık. Tek gücümüz çalıştığımız iş yerinde iş yavaşlatmak veya iş bırakmak” ifadelerini kullandı.

‘TALEBİMİZ KABUL EDİLMEZSE İŞ BIRAKMA EYLEMLERİNİ ARTIRACAĞIZ’

Taleplerinin kabul edilmemesi halinde eylemlerini artıracaklarını kaydeden Mehmet Balık, “12 Ocak Perşembe günü tüm Türkiye’de tüm üyelerimizle çalıştığımız alanlarda iş bırakma kararı aldık. 12 Ocak’ta üretimden gelen gücümüzü kullanmayarak tüm Türkiye’de alanlarda olacağız. İş bırakma kararımız hükümete uyarı niteliği taşımaktadır. Yine bu konuda seçime giderken bir çalışma yapmaz ise şubat ayında tekrar bir araya gelerek, tekrar değerlendirme ile birlikte bu sefer daha fazla gün sayısı ile uyarılarımız devam ederek farklı eylem yollarına gideceğiz. Bizim tek gücümüz alanlara çıkıp içerisinde bulunduğumuz durumu halkımıza anlatmaktır. Elbette zarar gören ve bize kızan vatandaşlarımız olacaktır. Ancak vatandaşlarımız bizleri anlayacaktır” dedi.

‘HAKKIMIZI VERMİYORLARSA SANDIKTA HESABINI SORARIZ’

Diğer sendika ve konfederasyonlara çağrıda bulunan Balık, şunları söyledi:

“Buradan Türkiye’deki Kamu-Sen ve Memur-Sen dışında kalan tüm konfederasyonlara bağımsız sendikalara çağrımızdır, ayın 12’sinde gelin alanlarda birlikte olalım. En başta üçlü masada memur temsilinde oturan KESK var, KESK dahil olmak üzere diğer konfederasyonlar ve sayıları 150’yi bulan irili ufaklı bütün sendikalara çağrımız, gelin birlikte 12 Ocak’ta el ele kol kola birlikte olalım. Bizim istediğimiz oran belli, şartlara uygun zam oranını veriyorlarsa ne güzel. Vermiyorlarsa memurun en önemli silahı sandıkta hesap sormak. Bize hakkımızı vermiyorlarsa, sandıkta bunun hesabını sorarız. Yoksulluk sınırının üzerinde yeniden bir maaş düzenlenmesidir talebimiz.”

ANKA