Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda düzenleme talep eden öğretmenler, 2 Kasım’da iş bırakmaya hazırlanıyor. Konuya dair BursaTanık’a konuşan Eğitim Sen Bursa Şube Sekreteri Derviş Erdem, sendikaya üye olsun veya olmasın bütün öğretmenlerin eyleme destek vermesi gerektiğini söyledi.
Sibel Kahraman
14 Şubat 2022 tarihinde Meclis’ten geçen Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ve 19 Kasım’da yapılacak uzman öğretmen/baş öğretmen sınavına karşı eğitim sendikaları 2 Kasım’da iş bırakma kararı aldı. İş bırakmaya 14 eğitim sendikası katılacak.
Milli Eğitim Bakanlığı, uzman öğretmenlik eğitim programı için 543 bin 515, başöğretmenlik eğitim programı için 70 bin 931 olmak üzere toplamda 614 bin 446 başvuru olduğunu açıklamıştı. Eğitim Sen Bursa Şube Sekreteri Derviş Erdem, 614 bin 446 öğretmenin başvuruyu geçinemediği için yaptığını söyledi.
Öğretmenlik Meslek Kanunu hazırlanırken öğretmenlerin ve sendikaların görüşü alınmandan hazırlandığını ve öğretmenlik mesleğinin uzmanlık mesleği olduğunu, yeni bir uzmanlık sınavına gerek olmadığını söyleyen Erdem, “Yaklaşık 60 yıl önce ILO ve UNESCO tarafından öğretmenler statüsü için bir tavsiye kararı var. O karara baksalar şu anki halinden çok daha iyi bir meslek kanunu çıkabilirdi. Tam 60 yıl önce açıklanan bu tavsiye kararları 60 yıl sonrasından çok daha iyi bir durumda. Öğretmen arkadaşlarımız şu an bursluluk sınavına giriyormuş gibi hissediyor. Bakan 614 bin 446 öğretmenin başvurduğunu ‘daha ne istiyorsunuz ne bekliyorsunuz?’ diyor. Buna 614 bin 446 öğretmen başvurmuş olabilir ama öğretmenler geçinemiyor temel neden bu. Ülkede bağımsız araştırma kuruluşlarının yaptığı araştırmalara göre öğretmenler şu an yoksulluk sınırının yarısına yakın maaş alıyorlar” dedi.
Eğitim Sen olarak kanunun daha tasarı halindeyken bütün sendikalara çağrıda bulunduklarını fakat bir karşılık bulamadıklarını belirten Erdem, Ak Parti ve MHP’ye yakın sendikaların banka promosyonları için çağrıda bulunduklarında yan yana gelebiliyorken kanuna karşı çağrı yaptıklarında yan yana gelmediklerini söyledi.
Erdem, bütün öğretmenlerin eyleme destek vermesi gerektiğini söylüyor
25 Ekim’de bütün okullarda bir bildiri okuyacaklarını 26, 27, 28 Ekim’de kokart takacaklarını ve meslek kanunu ile ilgili bir düzenleme yapılmaz ise 2 Kasım’da iş bırakacaklarını ifade eden Erdem, “Sendikalı sendikasız bütün öğretmenler eyleme katılmalı. Danıştay kararına göre sendikasız ya da farklı bir sendikadan olsa bile başka sendikanın almış olduğu eyleme katılabilir. Herhangi bir cezai yaptırımla karşılaşmıyorlar. Eğer ki karşılaşırlarsa Eğitim Sen olarak hukuki desteği sağlayacağız” ifadelerini kullandı.
Meclis’ten geçen kanununda aday öğretmenlik, uzman öğretmenlik” ve başöğretmenlik kadroları altında sınıflandırılacak. Toplamda 10 yıl kıdemi olan ve sınavdan başarıyla geçen uzman öğretmenlerin maaşlarında bin lira artış olacak. Kıdemi 10 yıl olan uzman öğretmenler, başöğretmen unvanı alabilecek. Aday öğretmenler, eğitim ve uygulamadan oluşan Aday Öğretmen Yetiştirme Programı’na tabi tutulacak. Kanun kapsamında öğretmenlik mesleği, “Eğitim öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleği” olarak tanımlanacak.
Uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı alanlara her unvan için ayrı ayrı olmak üzere bir derece verilecek. Uzman öğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı yüzde 20’den yüzde 60’a, başöğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı ise yüzde 40’tan yüzde 120’ye yükseltilecek. Birinci dereceli kadroda görev yapan öğretmenlerin ek göstergeleri 3600’e çıkarılacak.